Cum functioneaza un LED?

Cum functioneaza un LED?

LED (Dioda emitatoare de lumina) este o dioda ce contine materiale semiconductoare care convertesc energia electrica direct in lumina, efectul fiind o forma de electroluminiscenta. Electroluminsceta este un fenomen optic si electric, in care un material emite lumina atunci cand curentul electric trece prin el.

Materialele semiconductoare (galiu, arsen sau fosfor) sunt stimulate de miscarea electronilor. In acest fel, acesti semiconductori genereaza fotoni, care sunt perceputi sub forma de lumina.  LED-urile nu se ard, nu devin fierbinti si nu utilizeaza nicio substanta nociva. In comparatie cu becurile clasice cu filament care transforma 90% din energia electrica consumata in caldura care se pierde, LED-urile disipa caldura prin baza LED-ului, astfel incat aproape toata energia este transformata in lumina.

De asemenea, LED-urile nu folosesc lentile care sa ii imprime culoare. Tot de aceste semiconductoare depinde atat lungimea de unda, cat si culoarea luminii emise, care poate fi galbena, rosie, verde, albastra, azurie sau chilimbariu.