DALI, lumina dintr-o atingere

DALI, lumina dintr-o atingere

Ce este DALI?

DALI (Interfata de iluminat digitala adresabila) este noul standard al interfetei multifunctionale pentru comanda digitala a reostatelor electronice (EGG). Functia sa este aceea de administrare a sistemelor si dispozitivelor de iluminat pe baza unui semnal digital care sa poata administra univoc pana la 64 de module pe aceeasi bara colectoare.

Acest protocol reprezinta un sistem de iluminare controlata, o retea formata dintr-un controler si unul sau mai multe dispozitive de iluminat, cum ar fi variatoarele sau balasturile electrice care au interfete DALI. Componentele digitale DALI trebuie sa aiba urmatoarele trei caracteristici esentiale: adresabilitate digitala, procesare digitala si comunicare digitala.

Astfel, DALI este conceput pentru o administrare confortabila a luminii, avand drept scop manevrarea iluminatului si a componentelor implicate intr-un mod simplu. Este tehnologia de iluminat a viitorului, un sistem inteligent cu functii care pot fi activate eficient si rapid numai atunci cand este necesar.

Cum functioneaza?

Arhitectura DALI se bazeaza pe principiul master-slave. Utilizatorul administreaza sistemul prin intermediul controlerului (master) care trimite mesaje tuturor EGG (slave). La aceasta retea se pot conecta pana la 64 EGG per master, toate luminile fiind conectate in paralel, astfel incat nu mai este nevoie de componente de inginerie.

Cu ajutorul comunicarii bidirectionale, controlerul poate monitoriza dispozitivele de iluminat, fiecare dintre ele avand o adresa statica unica, intr-un interval numeric de 0-63. De asemenea, exista posibilitatea controlului de reactie privind starea dispozitivului de actionare electronic (bec aprins/stins, valoarea luminozității, becuri arse).

Cablarea sistemelor DALI se face prin tragerea lor langa cablurile de retea sau intr-un cablu multifilar, care include totodata si alimentarea. DALI dispune de o punte de diode in circuitele de interfata, astfel dispozitivele de iluminat pot fi conectate fara a se mai tine cont de polaritate. Interfata centrala are o putere maxima de 250mA, iar interfata de semnal nu are nicio rezistenta terminala, fiind separate galvanic. De asemenea, controlul dispozitivelor de iluminat se poate face nu doar prin fire, ci si wireless.

Citeste tot articolul