4LED, membru al Asociatiei KNX ROMANIA

4LED, membru al Asociatiei KNX ROMANIA

KNX este primul si singurul sistem global standardizat (EN 50090 – singurul Standard European pentru Sisteme Electronice destinate Caselor si Cladirilor si ISO/IEC 14543 – singurul Standard din lume pentru Sisteme electronice destinate caselor ), folosit pentru conectarea inteligenta a instalatiilor pentru automatizarea cladirilor comerciale si a caselor.

Sistemul KNX este descentralizat, format din microprocesoare care comunica intre ele fara interventia unui echipament supervizor. Comunicatia este de tip BUS, echipamentele fiind interconectate printr-un cablu torsadat cu doua perechi de fire, denumit si cablu de bus. O pereche de fire este folosita pentru comunicarea de date intre echipamente si alimentarea acestora cu tensiune, iar a doua pereche este folosita pentru tensiuni auxiliare.

Echipamentele sistemului KNX sunt de mai multe tipuri: intrari binare sau analogice, iesiri binare sau analogice, tastere, termostate, servomotoare pentru actionare vane, module logice, regulatoare, surse de alimentare si cuploare de linie. Fiecare echipament are o adresa fizica, fiind identificat printr-o adresa unica. Structura adresei fizice permite determinarea exacta a amplasarii echipamentului in structura sistemului.

KNX este dezvoltat si administrat de Asociatia Konnex, este independent de platforma hardware, cuprinde o gama completa de medii de transmisii disponibile (TP, PL, RF si IP) si poate fi controlat atat de calculatoare PC, cat si de micro-controlere de 8 biti.

Milioane de instalatii KNX se gasesc atat in Europa, cat si in Orientul Indepartat, America de Nord si America de Sud. Asadar, peste 370 de companii membre KNX ofera mai mult de 7.000 de produse certificate KNX.

Tehnologia KNX poate fi implementata pe orice platforma-procesor si poate fi folosita nu doar in cladiri noi, ci si in cladirile deja existente.