DALI, lumina dintr-o atingere

august 2019Tehnologie LED

Ce este DALI?

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) este noul standard al interfeței multifuncționale pentru comandă digitală a reostatelor electronice (EGG). Funcția sa este aceea de administrare a sistemelor și dispozitivelor de iluminat pe baza unui semnal digital care să poată administra univoc până la 64 de module pe aceeași bară colectoare.

Acest protocol reprezintă un sistem de iluminare controlată, o rețea formată dintr-un controler și unul sau mai multe dispozitive de iluminat, cum ar fi variatoarele sau balasturile electrice care au interfețe DALI. Componentele digitale DALI trebuie să aibă urmatoarele trei caracteristici esențiale: adresabilitate digitală, procesare digitală și comunicare digitală.

Astfel, DALI este conceput pentru o administrare confortabilă a luminii, având drept scop manevrarea iluminatului și a componentelor implicate într-un mod simplu. Este tehnologia de iluminat a viitorului, un sistem inteligent cu funcții care pot fi activate eficient și rapid numai atunci când este necesar.

Cum funcționează?

Arhitectura DALI se bazează pe principiul master-slave. Utilizatorul administrează sistemul prin intermediul controlerului (master) care trimite mesaje tuturor EGG (slave). La această rețea se pot conecta până la 64 EGG per master, toate luminile fiind conectate în paralel, astfel încât nu mai este nevoie de componente de inginerie.

Cu ajutorul comunicării bidirecționale, controlerul poate monitoriza dispozitivele de iluminat, fiecare dintre ele având o adresă statică unică, într-un interval numeric de 0-63. De asemenea, există posibilitatea controlului de reacție privind starea dispozitivului de acționare electronic (bec aprins/stins, valoarea luminozității, becuri arse).

Cablarea sistemelor DALI se face prin tragerea lor lângă cablurile de rețea sau într-un cablu multifilar, care include totodată și alimentarea. DALI dispune de o punte de diode în circuitele de interfață, astfel dispozitivele de iluminat pot fi conectate fără a se mai ține cont de polaritate. Interfața centrală are o putere maximă de 250mA, iar interfața de semnal nu are nicio rezistență terminală, fiind separate galvanic. De asemenea, controlul dispozitivelor de iluminat se poate face nu doar prin fire, ci și wireless.

Categorii articole