5 pași pentru înlocuirea cu LED a iluminatului industrial existent

februarie 2020Cum să...?

Sunteți în situația în care…

 • Clientul vă cere să respectați anumite standarde pentru iluminatul liniei de producție?
 • Angajații dumneavoastră nu văd suficient de bine ce lucrează?
 • Sau sunt întrerupți des de înlocuirea corpurilor de iluminat cu neon sau clasice?
 • Iar consumul și costurile cu energia nu par să mai scadă vreodată?

Nicio problemă. Există soluții simple și eficiente, precum înlocuirea cu LED a corpurilor de iluminat clasice sau cu neon. Din experiența a sute de proiecte realizate, vă recomandăm să urmați următorii pași:

1. Audit privind iluminatul industrial existent
2. Propunere tehnică de iluminat LED
3. Ofertă comercială
4. Instalarea iluminatului LED
5. Mentenanță și garanție a sistemului de iluminat LED.

Categorii articole

1. Auditul iluminatului industrial existent

Dacă “audit” sună pretențios, haideți să detaliem exact ce aveți nevoie pentru a iniția înlocuirea cu LED a sistemului de iluminat industrial (neon sau clasic):

 • Stabilirea proceselor (sau zonelor) în care aveți nevoie de iluminat LED de calitate.
 • Identificarea standardelor pentru iluminat industrial cerute (sau chiar impuse) de către clienți ori industrie.
 • Analiza inventarului existent: ce corpuri de iluminat sunt utilizate curent, în ce regim de utilizare, în circuit comun sau separat etc.
 • Realizarea de măsurători ale spațiului și ale nivelului de iluminare curent.
 • Stabilirea țintei de valori de iluminare și a distribuției luminii la nivelul bancului de lucru (sau al solului, rafturilor etc. în funcție de utilizare).

De exemplu, pentru unul dintre clienții recenți ai 4LED, corpurile cu neon existente (1200mm, 2x36W) erau mult subdimensionate, cu un consum enorm de energie. În urma auditului, a fost stabilită o țintă de 150 Lx iluminat mediu; cu diferențierea iluminatului pe câteva zone distincte, servite de circuite separate.

2. Propunerea tehnică privind iluminatul LED industrial

În urma auditului, furnizorul soluției de iluminat LED poate stabili de ce este nevoie pentru un iluminat care să respecte cerințele și standardele. Va fi întocmită o propunere care include:

 • Simulare luminotehnică: proiect inițial în care se poate vedea cum va arăta iluminatul.
 • Estimarea necesarului de corpuri de iluminat LED (cantitate, model, putere).
 • Calculul exact al valorilor fluxului luminos în spațiu (Lx/m2).
 • Propunere de optimizare a utilizării (circuite separate, senzori, dimming).
 • Detalii preliminare privind instalarea (dispunere, înălțime etc.)

Propunerea tehnică este baza discuției dintre dumneavoastră și furnizor. Nu este un document final, ci poate suferi adnotări și modificări, precum în imaginile de mai jos:

Suplimentar propunerii tehnice, 4LED pune la dispoziția fiecărui client câteva corpuri de iluminat LED pentru testarea funcționalității și calității, respectiv pentru identificarea la timp a posibilelor conflicte cu scopul proiectului.

3. Oferta comercială de înlocuire cu LED

Odată ce ați agreat soluția tehnică, este foarte simplu de întocmit oferta comercială. Ideal, ea ar trebui să includă calculul amortizării investiției, respectiv calculul economisirii de energie și a timpului de mentenanță.

De exemplu, pentru un client cu aproximativ 350 de corpuri de iluminat (2x58W) utilizate în regim permanent (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână), am propus utilizarea aceluiași număr de corpuri LED (Knob 50W). A rezultat un flux luminos mult îmbunătățit, și o perioadă de amortizare a investiției de doar 0.63 ani (echivalentul a doar 229 de zile!). După această perioadă clientul are cheltuieli mult reduse, optimizându-și astfel costurile operaționale.

4. Instalarea corpurilor de iluminat LED industrial

Multe spații și / sau soluții de iluminare necesită soluții constructive care să se adapteze situației “din teren”. În mod normal, flexibilitatea și adaptarea nu ar trebui să ridice probleme deosebite, dacă furnizorul are expertiza și capacitatea logistică necesare.

Un exemplu interesant a fost instalarea corpurilor de iluminat LED în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Fotoliile sălii au rămas pe poziție în timpul instalării, iar podeaua înclinată (respectiv înălțimea variabilă a sălii) a necesitat o schelă flexibilă, mobilă.

5. Mentenanța și garanția echipamentelor de iluminat LED industrial

Unul dintre scopurile principale ale înlocuirii cu LED este reducerea timpilor cu mentenanța. De aceea, este foarte important ca furnizorul să fie capabil să întrețină, repare, sau schimbe echipamentele LED într-un timp foarte scurt.

La 4LED menținem permanent un stoc suficient de corpuri de iluminat, ceea ce ne permite să rezolvăm imediat cerințele clienților, atât în perioada garanției, cât și oricând după aceea.

Concluzie

Înlocuirea cu LED a iluminatului industrial clasic nu este deloc complicată, atâta timp cât vă asigurați că furnizorul urmează câțiva pași elementari:

 • Audit transparent și profesionist al iluminatului existent, respectiv al țintei de iluminat.
 • Propunerea tehnică include cantități, valori etc., dar și propuneri de optimizare a utilizării.
 • Oferta comercială include un calcul realist de amortizare a investiției.
 • Furnizorul are capacitatea tehnică și logistică pentru a instala inclusiv în spații dificile.
 • Mentenanța și înlocuirile în garanție și post-garanție se realizează prompt, cu echipamente din stoc.

Doriți să aflați mai multe? Vedeți studiul de caz, sau contactați-ne.