Trenduri în iluminatul LED în 2020+

martie 2020Tehnologie LED

În ultimii ani, iluminatul LED a ajuns la maturitate. Pe de o parte, calitatea manufacturii și eficiența fac din LED o alegere naturală pentru proiectele de iluminat noi și de înlocuire, mai ales în domeniul industrial. Pe de altă parte, calitatea luminii (dată în principal de temperatura de culoare și tonurile naturale) se traduc prin utilitate perfectă în scenarii de iluminat office și comercial. Cu toate acestea, nu credem că iluminatul LED și-a atins potențialul maxim, ci că, în combinație cu noi tehnologii, intră în următoarea perioadă de creativitate și creștere.

Pentru 2020, credem că iluminatul LED va evolua în câteva direcții:

  • Continuarea instalării de iluminat LED („LED-ificare”), mai ales pe fondul creșterii interesului pentru sustenabilitate.
  • Trecerea sistemelor de iluminat inteligente din sfera gadget-urilor de nișă în cea a tehnologiilor mainstream.
  • Creșterea calității iluminatului LED va duce la o experiență îmbunătățită pentru utilizator.

Categorii articole

1. LED-ificare si sustenabilitate

În ultimii ani, iluminatul LED a fost tratat în mod constant în legislația UE. Au fost adoptate reguli clare (de ex. privind eficiența și clasificarea energetică, codarea și etichetarea produselor), precum și standarde de sustenabilitate (de ex. RoHS, durabilitate, managementul deșeurilor). Produsele LED, deja ajunse la maturitate, sunt acum tot mai standardizate și ”de încredere”, ușurând adopția într-un ritm mai accelerat.

În același timp, mediul de business începe să adopte modelul X-as-a-Service (XaaS), inclusiv în domeniul iluminatului LED. Serviciul este livrat pe bază de abonament, iar clientul plătește doar pentru ceea ce consumă. Sunt reduse investițiile de capital, iar riscurile asociate cu proprietatea echipamentelor sunt transferate de la client la furnizor. Acest sistem este însă funcțional doar în condițiile unei transparențe complete a informațiilor legate de utilizare, respectiv în condițiile unor sisteme de măsurare și control dedicate.

Pentru ambele trenduri, efectul final este sustenabilitatea crescută a iluminatului LED, atât din punct de vedere economic / al business-ului (costuri reduse semnificativ), cât și al mediul înconjurător (consum și deșeuri minime).

2. Sisteme de iluminat LED inteligente​

Scenariul SciFi în care iluminatul este comandat de la distanță (la fel ca toate celelalte echipamente electronice din casă) devine tot mai mult realitate. Amazon Alexa, Apple HomeKit și Google Assistant pot fi apelate vocal, cu nume și prenume, pentru controlul iluminatului și crearea ambianței dorite.

În toate domeniile non-rezidențiale, sistemele de iluminat LED inteligente și conectate sunt instalate în principal pentru controlul și optimizarea consumului de energie, cu scopul final al creșterii eficienței și economisirii resurselor. Suplimentar, un sistem de management progresiv al energiei ar putea face complet transparent consumul energetic al fiecărui utilizator, eventual chiar cu re-distribuția încărcării atunci când este nevoie.

În domeniul service-ului și mentenanței, sistemele de iluminat cu LED ar putea fi dotate cu senzori care să măsoare continuu performanța echipamentelor. Astfel, se va putea estima mult mai precis momentul când lucrările de mentenanță sunt necesare, sau când diferite echipamente au nevoie de înlocuire.

3. Iluminat LED pentru utilizator

Relativ recent în 2017, Premiul Nobel în Medicină a fost acordat pentru descoperirea, de către trei cercetători americani, a mecanismelor moleculare care controlează ritmurile circadiene. Pentru utilizatorii umani de lumină (naturală sau LED), ritmurile circadiene se traduc prin fluctuații biologice de-a lungul unei zile, în funcție de perioada din zi și accesul la lumină: vivacitate, eficiență cardiovasculară și temperatură crescută a corpului pe timp de zi; respectiv reducerea funcțiilor vitale și somnolență pe timp de noapte.

Considerând diferența foarte mare dintre iluminatul natural în timpul zilei (cca 100.000 Lux în lumină solară directă; cca 10.000 Lux în lumină indirectă) și cel artificial în timpul orelor de lucru sau școală (de obicei între 300-500-1000 Lux), prima concluzie este că lumina de interior la care suntem expuși este de cele mai multe ori insuficientă. Efectul imediat este acela de somnolență, dar pe termen lung multe dintre dereglările de metabolism pot fi explicate prin expunerea la lumină insuficientă sau nepotrivită cu perioada din zi.

De aceea, credem că unul dintre principalele trenduri din 2020 va fi creșterea calității luminii prin două soluții:

  • pe de o parte, combinarea iluminatului natural (de exemplu ferestre mai mari) cu un iluminat LED mai puternic (1000+ Lux);
  • pe de altă parte, reglarea cât mai aproape de natural a temperaturilor de culoare ale luminii (tonuri mai reci dimineața, tonuri mai calde după-amiaza și seara).

Tehnologiile disponibile fac posibile ambele opțiuni. Rămâne doar ca ele să fie implementate în funcție de situația specifică a clientului. Indiferent că vorbim de iluminat LED industrial, de birouri sau comercial, soluțiile propuse trebuie tratate diferențiat, de la caz la caz.

Concluzie

În 2020 putem spune că ”viitorul vine peste noi”. Cel puțin în domeniul iluminatului LED, avem acces la nenumărate tehnologii, care ne fac viața mult mai ușoară. Cum le punem la lucru depinde doar de noi, dar credem că este foarte important să fim mai transparenți, eficienți și -mai ales- să creăm un mediu de viață și de lucru cât mai aproape de natural.

Credeți că ne-a scăpat vreun trend în iluminatul LED pentru 2020? Vă rugăm să ne spuneți!